Stjerner på ski

Ungdommenes mål om å hevde seg innen sporten og bli blant de beste innen sin idrettsgren krever utrolig mye hardt arbeid. Mange klarer det bra og gjør det også veldig godt mens de er i ungdoms klassene. Vintersport er vel den form for idrett som vi i Norge virkelig hevder oss i, men for all del vi har mange gode utøvere i sommer idretten også. Men Norge har virkelig dominert vintersporten i mange år nå.

K A Aamodt

K A Aamodt

En av de mestvinnende norske alpinistene er Kjetil Andre Aamodt som har hatt en utrolig god karriere. Aamodt kommer i fra Oslo hvor han ble født i 1971. Han var han tilknyttet Nordstrand IL mens han var aktiv. Aamodt hevdet seg tidlig innen alpinsporten og allerede som 19 åring lå han høyt oppe på verdenscupen sammenlagt. Hans far den ikke ukjente Finn Aamodt som var landslagstrener for alpinlaget som får mye av æren for Kjetils suksess gjennom årene. At hardt arbeid betaler seg er noe han kan vise frem med 22 NM titler, ikke dårlig det nei. Syv gull i Super G, fem gull i utfor, fem gull i kombinasjon, en gull i slalåm og fire gull i storslalåm sier jo sitt. Men det var ikke bare i Norge han hevdet seg, i de internasjonale konkurransene gjorde han det også veldig bra. I Verdenscupen har han hele 21 enkeltseiere. Av VM medaljer har han fem gull, fire sølv og fire bronser. Under OL kan han vise frem fire gull, to sølv og to bronse medaljer. Totalt er han den i Norge med flest seiere innen alpin sporten i landet. Det har også gitt han kongepokalen to ganger. Da han så valgte å legge opp ble han ekspert kommentator i NRK sporten.

Lund Svindal

Lund Svindal

Aksel Lund Svindal ligger rett bak Aamodt på NM listen, men Svindal er fortsatt aktiv så det er nok en mulighet at han snart er forbi han på listen over de mestvinnende i NM. Svindal kommer i fra Skedsmo som ligger rett utenfor Oslo, hvor han kom til verden i 1982. Han startet også tidlig med alpint og arbeidet hardt for og forbedre seg, det kom godt frem på resultatlistene under junior VM der han tok ett gull, en sølv og to bronsemedaljer i 2002. Det var der han fikk sitt første store gjennombrudd internasjonalt. Han har fortsatt i samme stilen videre med årene og kan vise frem en utrolig bra medaljesamling. Med fire verdenscup seiere totalt i fra 2006 til 2009 ligger han absolutt på toppen internasjonalt. Enkeltseiere i verdenscupen har det blitt 35 ganger så langt, har er fortsatt aktiv så listen blir nok lengre. I OL sammenheng har han to gull, en sølv og en bronse medalje så langt.

Det har selvfølgelig ikke vert like lett for Svindal gjennom disse årene, stygge fall med skader har satt han ut flere ganger. Men han har hele tiden kommet sterkt tilbake og satset videre fult ut. Titler og utmerkelser har det også blitt flere av, Årets idrettsnavn, årets mannlige idrettsutøver, årets forbilde er noen av dem.

Comments are closed.