Seiling

Seiling er også en idrettsgren som er ganske populær blant de yngst, men her er det igjen flere muligheter av type seiling og forskjellige klasser og velge imellom. Her er det kurs og rettledning i de fleste distriktene som driver på med vannsport. Det er jo viktig at de lærer seg en god del før de setter seg i båten alene. Sikkerheten og utstyret må være på plass før de kan konkurrere.

Forskjellige grener

Under seiling ligger det flere typer vannaktiviteter, det er jolleseiling som er mest beregnet for de minste. Så har vi kjølebåt seiling, turseiling, brettseiling, surf, kite og regatta seiling.

De yngstes klasser er bra lagt opp for dem, her spiller foreldrenes innsats også en viktig faktor.

Man har krav som man må følge og det er satt opp egne kurs som både foreldre og de minste kan være med på.

Det er trener kurs om foreldrene vil være med som hjelpetrenere, teorikurs og kurs for reglene ved kappseilings.

Ingen barn er like så man må jobbe sammen med trenerne for og legge det godt til rette for den enkelte utøveren. Noen trenger mye hjelp i starten andre klarer seg mye selv.

Regler

Regelverket er viktig og følge for utøverne, dette regelverket gjelder alle fartøyene som er drevet av vind. Her i Norge ligger regelverket under Norges Seilforbund som igjen er med i World Sailing som er det internasjonale forbundet.

Noen av hovedreglene er at man skal hjelpe andre som er i fare, ærlig seilas, og kunne regelverket når to båter møtes.

Sikkerheten teller selvfølgelig mye for mye kan skje der ute på vannet og farten kan bli relativt stor.

Det er ikke bare forbundets regler som man må kjenne til, det er også sjøveisreglene som gjelder her selv om de er ganske like må man sette seg inn i de begge.

Det er også flere straffetiltak under ett kappseilas ved regelbrudd, ved mindre brudd blir man straffet med ekstra tid. Med større lovbrudd kan man bli nødt til og trekke seg i fra konkurransen.

Det brukes mye flagg også til og holde de som seiler orientert om forskjellige forhold før, under og til slutt i kapp seilas. Mye å sette seg inn i for de unge men det må til for og holde sikkerheten på topp.

Det har blitt vist gode resultater for juniorene i seiling, såpass bra at Norge får ha med seg to juniorlag under årets Youth Sailing Champion League i år. Skal bli spennende og se hvordan de gjør det i en internasjonal konkurranse.

Brettseiling

Brettseiling har også vokst seg store her i landet, vi har jo en lang kyst og mye vind så forholdene ligger godt til rette for denne sporten.

Dette har ført til at vi også her har flere som har gjort det veldig godt innen denne grenen internasjonalt.

Jorun Horgen er en av dem som virkelig har gjort det bra, det ble flere medaljer i EM, VM og OL på Horgen. Andre utøvere som har klart seg bra her er Anders Løken Jan Wanggaard og Jannicke Stålstrøm.

Comments are closed.