Rugby

Fotball finnes i ganske mange varianter rundt omkring i den vide verden, for fotballen er nok den idretten i verdens som er mest sett av publikum. Det er som i alle andre idretter også her viktig med rekruteringen av nye spillere, da gjelder det og fange opp de som virkelig har talent tidlig for å få utviklet dem så godt som mulig. For innen fotballen er det utrolig mye penger involvert.

Gælisk fotball

Gælisk fotball

Det finnes jo varianter innen rugby fotballen også, opprinnelsen av dagens rugby ble spilt på 1500 tallet da under navnet Gælisk fotball. I dag ser man på denne varianten som en blanding av rugby og den vanlige fotballen.Spillet foregikk da for det meste i Irland og har i dag blitt landets nasjonalsport, reglene har selvsagt endret seg noe etter de første kampene til dagens internasjonale regler. I de første årene ble denne idretten kalt Caid på folkemunne, det var da helt andre steder enn på en fotballbane spillet ble utført. Det var som regel to nabolandsbyer som spilte mot hverandre og de startet da omtrent midt imellom landsbyene. Spillet gikk da ut på å få ballen inn til sentrum av motstandernes landsby, det laget som klarte dette vant da kampen.Her fikk gjerne ungdommene prøve seg, de var som regel de sprekeste og de kunne løpe mye raskere en de noe eldre mennene som deltok. Man kan vel si at dette var den tidens form for rekrutering til denne idretten.

Dagens Gælisk fotball

Dagens Gælisk fotball

I dag spiller man inne på de forskjellige fotballbanene som har blitt satt opp, banene ligner ganske mye på både den vanlige fotballens baner og rugby baner. Målet her er delt opp i to, man har ett vanlig fotballmål som det er satt opp to stenger opp over tverr liggeren. Reglene her er sånn at man får ett poeng om man skårer imellom stolpene over målet og man får tre poeng om man skårer inn i selve målet.Regelverket er også en god del annerledes enn i andre former for rugby. Her løper man med ballen og man kan også stusse den i bakken mens man løper. Man kan slå eller sparke ballen videre, men det er ikke lov å kaste ballen videre eller ta den opp i fra bakken med bare hendene. Selve banen er en del større en den i vanlig fotball, 90 meter bred og opp til 150 meter lang. Spillet går over to perioder på hver seg 35 minutter og hvis det er uavgjort etter full tid bestemmes det om man skal spille ekstrarunder eller om det skal spilles en omkamp. Lagene har 15 spillere ute på banen om gangen og man har lov til å skifte ut spillere maksimum fem ganger i løpet av en kamp. Regelverket innen denne typen fotball tillater ett ganske røft spill, her er det lov å dytte eller slå en motstander, man kan skli takle, sparke bein på motstanderen, dra i trøya og ta ballen med makt i fra det andre laget. Ikke mye likhet med fotballen vi er vant til nei.

Comments are closed.