Raske gutter i skisporet

Vinter idrett og da spesielt på ski må vel kunne kalles Norges nasjonalsport. Med alle de enormt flinke utøverne vi har og har hatt innen vinteridretten har det blitt utrolig mange gode plasseringer. Til stor frustrasjon for de andre nasjonene har Norge vunnet mesterskap etter mesterskap. Men med god tilrettelegging og oppfølging av våre unge har vi klart det mange andre land sliter med, nemlig rekruteringen.

Bjørn Dæhli

En av våre store skistjerner er jo Bjørn Dæhli, han er ett stort forbilde for mange av de unge utøverne. Selv om han ikke hadde noen stor suksess i ungdommen tok han det stort igjen i seniorklassen.

Da han var 24 år gammel kom gjennombruddet for han internasjonalt, det var i Val di Fiemme under VM i 1991. Her ble det gull på 15 kilometer og stafetten på han.

Totalt under karrieren har han ni gull, fem sølv og tre bronsemedaljer i FIS verdensmesterskap. Verdenscupen har han vunnet åtte gull, tre sølv og fem bronse medaljer og han har vunnet verdenscupen sammenlagt hele seks ganger. Åtte gull og fire sølv medaljer i OL har det også blitt, dette gjør at han er tidenes tredje mestvinnende vinter olympier.

En virkelig lang og god karriere ble det.

Thomas Alsgaard

Nok en god skiløper er Thomas Alsgaard som også har mange gode resultater og vise frem. Allerede som junior utøver ble han lagt merke til da han klarte tre gull og en sølv medalje under VM junior i 1991 og 92.

Under OL på Lillehammer i 1994 kom det stor internasjonale gjennombruddet for han, her tok han gullet foran Bjørn Dæhlie på tremila.

Det ble flere OL medaljer på han i tiden han var aktiv, hele fem gull og en sølv ble det.

Seks VM gull, to sølv og en bronse samt at han vant verdenscupen i 97/98 sesongen. Han har også en sølv og en bronse i verdens cupen sammenlagt.

Thomas var en allsidig skiløper som var god både på sprint distansene og langdistansene, ikke mange som er det.

Da han valgte å legge opp etter 2003 sesongen satset han en tid på rally samt ble langrenns trener for skiskytterne.

Konkurranse instinktet ville ikke helt gi seg så han la seg i hard trening igjen i 2007, han ville da satse på langdistanse renn. Han gikk inn i Team Fast og tok en femteplass i Vasaloppet, det overasket mange at han klarte og komme tilbake i så god form igjen.

Vegar Ulvang

Vegar Ulvang var også en god skiløper, han og Dæhlie knivet ofte og medalje plasseringene.

De virkelig gode resultatene kom i seniorklasse, med fem gull, fem sølv og to bronser i NM totalt viste han en god formstigning til å begynne med.

De gode plasseringene fortsatte med to gull, to sølv og fire bronse medaljer under VM. I OL sammenheng har han tre gull to sølv og en bronse medalje.

Det ble også ni verdenscup seire på han i tiden han var aktiv.

Dette er tre menn som virkelig har satt sine spor innen ski sporten i Norge.

Comments are closed.