På vannet

Med så mange forskjellige idrettsgrener vi har i dag finner ungdommene garantert noe de liker. Motorsport er jo ganske populært blant de unge, her får de fart og spenning samtidig at de lærer seg og mestre de forskjellige kjøretøyene på en forsvarlig måte. Motorsporten har jo også mange varianter som bil, motorsykler og båter så de har en del og velge imellom her. For de som bor i nærheten av vann passer det godt med litt båtsport.

Zapcat

Zapcat racing er en sport som har vokst seg ganske stor i de siste årene og har blitt populær også i Norge.

Zapcat ble egentlig startet opp av noen livvakter i Sør Afrika som brukte sine små båter til å konkurrere med når det var stille på stranden. Dette utviklet seg videre til og bli en populær sport i det meste av Sør Afrika.

Dette har blitt en populær klasse for de unge, en av grunnene er vel også at disse båtene ikke koster så mye.

Alle båtene er like i de forskjellige klassene, det er en liten katamaran som de har lov til og ha en motor på maks 50 hestekrefter på.

Båtene er under 150 kilo og vanligvis er det to som deltar i hver båt. Her er aldersgrensen 17 på fører og 16 på co piloten.

De må gjennomgå kurs for og få lisensen, sikkerheten teller mye her. Disse kursene blir arranger ganske ofte og nybegynnerne får da lisens i klassen RYA Powerboat nivå to.

Når man så har gjennomført kurset og klart lisensen kan de unge stille opp i klassen Formula Future Class nivå 1, 2, 3, og 4.

De litt eldre har flere klasser de kan være med på som River Maraton, River Maraton Jetboat, Pro stock, Formula 500 og Formula 1, 2, 3, og 4.

Andre småbåter

Det har blitt ganske mange forskjellige varianter av små båt race, rundbanerace er en av dem.

Her er det igjen flere klasser som er delt opp i type skrog og motor størrelse.

Her kan de unge få utfolde seg under ordnede forhold, man må være medlem i en klubb som er med i NMF. Her får man sin lisens som man må være 13 år for å kunne få.

Her blir det også holdt kurs som man må igjennom før man får sin lisens. Den yngste klassen heter her GT 15 og har blitt en internasjonal klasse og den har blitt populær her hjemme også.

Når man så har deltatt i ett visst antall race rykker man opp i klassene, her teller selvfølgelig også alder inn.

V 25 er neste klasse, her må man være 16 år gammel. Motorstyrken har da økt og disse båtene klarer da rundt 90 kilometer i timen, fort det ute på vannet.

Thundercat båtene er ganske like Zapcat båtene, forskjellen er at her har de ett lukket førerhus.

Her er alders grenset satt til 16 år og selvfølgelig må man ha lisens her også. Her har man igjen større motorer og toppfarten ligger på rundt 110 kilometer i timen.

Comments are closed.