Ol Vm em for ungdom

Den siste avholdte OL for ungdom ble holdt i 2016 i Norge på Lillehammer og omliggende områder. Dette var det fjerde ungdoms OL som ble arrangert siden starten av disse sports leker.

Vinter OL 2016

OL ble i 2016 lagt til Norge som hadde søkt på vegne av Lillehammer, det var det eneste landet som var igjen på listen over land som hadde søkt, alle de andre hadde trukket sine søknader underveis.Her ble det ca 1100 utøvere med på lekene i fra litt over 70 nasjoner. Med 15 idretter fordelt på 70 øvelser ble det ett ganske godt Norsk OL. Øvelsene det ble konkurrert i var alpint, aking, bob, curling, freestyle, hurtigløp skøyter, ishockey, kombinert, kunstløp, kortbaneløp, langrenn, skeleton, skihopping, skiskyting og snøbrett. Norge kom på en flott femteplass med 19 medaljer sammenlagt, det ble fire gull, ni sølv og seks bronse på de Norske ungdommene.Seieren sammenlagt gikk til Usa som klarte 16 medaljer sammenlagt, ti gull og seks sølv. Andreplassen gikk til Sør Korea med også 16 medaljer totalt, 10 gull, tre sølv og tre bronse medaljer. På tredje kom Russland med 24 medaljer, syv gull, syv sølv og åtte bronse.

Kostnadsnivået på ett ungdoms OL er langt under ett vanlige OL, her oppfordres det til og bruke eksisterende anlegg som er i nærområdet rundt vertsbyene. Det eneste som ble bygget til Lillehammer sitt Ol var en ny student landsby som ble brukt av studenter både før og etter lekene.

Junior VM i friidrett 1999

Det første ungdoms VM ble arrangert i Bydgoszcz i Polen, her var det over 130 nasjoner som deltok og totalt litt over 1000 deltakere var med. Her stilte desverre ikke Norge med noen utøvere.

Det ble Kenya som gikk av med seieren totalt med ti medaljer fordelt på fem gull, to sølv og tre bronser. Russland rett bak med samme antall medaljer, fire gull, tre sølv og tre bronse. På tredje plass ble det Kina som tok en knepen seier over Usa med fire gull og tre sølv. Mens Usa fikk fire gull, to sølv og en bronse.

VM 2001

To år senere ble det arrangert VM i Debrecen i Ungarn. Her var det 34 nasjoner som var med og deltok, her var heller ikke Norge representert. Sammenlagt vinneren ble Usa med 15 medaljer totalt, fordelt på fem gull, syv sølv og tre bronse. Andreplassen gikk til Kenya med fire gull, fire sølv og to bronse. Russland klarte tredjeplassen med tre gull, fire sølv og to bronsemedaljer.

VM 2003

Så var det Canada sin tur til og holde VM for ungdommene, det foregikk i byen Sherbroke som ligger rett øst for Montreal. Her var det 36 nasjoner som stilte med utøvere, også i dette VM hadde ikke Norge noen utøvere med. Igjen så gikk Usa av med seieren totalt med 14 medaljer fordelt på seks gull, fire sølv og fire bronse. Andreplassen gikk til Russland med fire gull, fem sølv og tre bronse. Kenya på tredje med tre gull, fire sølv og to bronse medaljer.

Det neste VM ble arrangert i Marokko i byen Marrakesh, men det tar vi i neste artikkel.

Comments are closed.