Ol for ungdom

Det her etterhvert blitt mange typer sports arrangemanger for barn og ungdom opp igjennom årene. I 2010 slapp ungdommen til i OL, det var under sommer OL i Signapore de fikk sin debut med sommer OL. Første vinter OL ble i 2012 og ble holdt i Innsbruck i Østerrike. Jacques Rogge var mannen som stod bak dette tiltaket, han ville få flere unge til å interessere seg for OL lekene.Det er aldersgruppen i fra 15 år til 18 år som gjelder under OL, og når man ser på antall deltagerland og utøvere så traff nok Rogge bra med sitt tiltak.

Sommer OL 2010

Det første ungdoms OL hadde litt over 200 nasjoner som deltok i lekene, med 27 forskjellige øvelser på programmet. Det var over 3500 utøvere som kjempet tappert under de første lekene.Det var badmington, basketball, boksing, bordtennis, bueskyting, bryting, fotball, fekting, friidrett, gymnastikk, hestesport, håndball, judo, landhockey, moderne fem kamp, padling, roing, skyting, seiling, stuping, sykling, svømming, tennis, teakwondo, triatlon, volleyball og vektløfting som ble utført. Her klarte Norge en sølvmedalje og havnet på 84 plass totalt, det var Kina som vant suverent med 30 gull, 16 sølv og fem bronse over Russland som klarte 18 gull, 14 sølv og 11 bronse. På tredjeplass kom Sør Korea med 11 gull, fire sølv og fire bronse.

Vinter OL 2012

Det første vinter OL for ungdom ble holdt i Innsbruk i 2012, her var aldersgrensen satt til fra 14 til 19 år. Rettningslinjene for uttak til lekene fastsettes av nasjonale olympiske komiteer og de internasjonale idrettsforbundene, kvalifiserings krav er en del forskjellige i de forskjellige idrettene. Det var rundt 70 nasjoner med under disse lekene og med litt over 1000 deltagere som skulle kjempe i 63 forskjellige øvelser. Her kom Norge på en 9. Plass totalt med to gull, fem sølv og to bronse medaljer. Tyskland vant totalt med sine åtte gull, syv sølv og to bronse medaljer med Kina rett bak som fikk syv gull, fira sølv og fire bronse medaljer. Tredjeplassen gikk til Østerike som klarte seks gull, fire sølv og tre bronse medaljer. Her ble det konkurert i  alpint, aking, curling, bob, hurtigløp skøyter, freestyle, kunstløp, ishockey, kombinert, langrenn, skeleton, kortbaneløp, ski skyting, ski hopping og snøbrett.

Sommer OL 2014

Sommer OL 2014 foregikk i Kina i byen Nanjing med over 3600 utøvere som kjempet seg igjennom over 180 øvelser fordelt på 26 idretter. Her stilte det opp litt over 200 nasjoner til lekene. Her hadde man utvidet programmet litt i forhold til 2010 lekene, med golf, sjumanns rugby og strand volleyball , de hadde da fjernet volleyball`en. Her klarte Norge og komme inn på en 45 plass med en gullmedalje og tre bronse medaljer. Det ble Kina som gikk av med seieren totalt igjen med hele 38 gull, 13 sølv og 14 bronse medaljer. Det ble igjen Russland på andre plassen med 27 gull, 19 sølv og 11 bronse medaljer. På tredjeplassen kom det Mixed- NOCs laget med 13 gull, 12 sølv og 14 bronse medaljer.

Det var det vi fikk med denne gangen, fortsetter med OL 2016 i neste artikkel.

 

Comments are closed.