Norske topputøvere

Toppidrettsutøvere har vi hatt og har fortsatt en god del av her i Norge Felles for de alle er nok at de har startet med idrett i veldig ung alder. Rekrutteringen til de forskjellige grenene er også god, de unge finner gjerne sine forbilder blant de som er på toppen innen sin idrettsgren. Da gjelder jo for mange av dem og prøve og bli så gode som dem, eller kanskje ambisjonene er og bli enda bedre.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen

En av våres virkelig store stjerner i skisporet er Marit Bjørgen, hun er den som for tiden er den mestvinnende utøveren i vinter OL. En rekord det skal bli vanskelig og slå. Det er ikke bare i OL hun innehar rekorder, Marit er også den mestvinnende VM medaljøren samt har vunnet verdenscupen fire ganger. Tar nok lang tid før noen slår denne idrettsutøverens prestasjoner. Som de fleste innen idretten startet hun tidlig i livet, da var det foruten langrenn også fotball og håndball som hun drev på med. Det ble da etter hvert kun i langrenn sporet hun valgte å satse fult ut på med god hjelp i fra sin trener og smører I T Belsvik, han var ved hennes side i fra hun var ni år gammel og helt frem til hun kom inn på juniorlandslaget. Med hard trening som hun likte resulterte dette i mange medaljeplasseringer i de aldersbestemte klassene hun var med i. Faktisk så var hun rundt 14 år gammel før hun ikke sto på pallen og fikk medalje. En stor prestasjon bare det. Med gode resultater gjennom tiden i juniorlandslaget gikk hun så over til senior klassen da hun var 18 år gammel, det ble en ganske stor overgang for her kom hun ikke helt opp i toppen den første tiden. Selvfølgelig er denne klassen full av gode skiløpere i fra hele verden. Men hun satset hardt videre og ble tatt ut til og til Norges lag i VM og havnet da i elitelaget til Norges Skiforbund, dette skjedde i 2001 og året etter tok hun så sin første verdenscup renn seier. Med god trening og iherdig innsats ble hun fort en av verdens beste sprintere og vant det meste hun var med på av renn. Etter en tid ble treningen lagt litt om og hun begynte og gå lengre og lengre renn, det tok ikke lange tiden før hun ble med i topp sjiktet der også. Dette medførte til flere priser, to ganger under idrettsgallaen, sportsjournalistenes statuett og Aftenpostens gullmedalje er noen av dem. Men så kom det en tung periode for Bjørgen, sykdom gjorde henne redusert i perioden 2006 til 2009. Det ble noen gode plasseringer under denne tiden men hun var langt unna toppformen.

Opptur

Opptur

Men da sesongen 2009/2010 startet var hun igjen tilbake i den gamle gode formen og klar for OL. Hun hadde endret trenings opplegget for og kunne komme seg tilbake på toppen igjen. Det har vi jo sett veldig gode resultater av. Bjørgen la opp som toppidretts utøver i 2018 og lar nå de yngre krefter sørge for Norges medaljer.

Comments are closed.