Norsk fotball

Norsk fotball

Fotballen rundt omkring i verden har blitt enormt stort med årene, det har blitt store summer med penger rundt hele fotball sirkuset.

Enorme summer mellom klubbene som kjøper opp gode spillere og spillerne skal jo også ha godt betalt. Summer som en vanlig arbeider bare kan drømme om. I tillegg til dette kommer jo sponsor avtaler og tv rettigheter med også enorme summer inn til fotballen. Det har blitt verdens største idrett de siste årene som utrolig mange mennesker følger både på fotballstadioner og på tv.

Historie

I Norge har det blitt spilt fotball med dagens regler siden slutten av 1800 tallet, det første laget som ble stiftet var da Christiania footballclub. Omtrent 20 år etter dette ble Norges fotball forbund etablert, det var i 1902.Det som er registrert som den første fotballkampen i Norge var kampen mellom Christiania Footballclub og Spring. Begge lagene holdt da til i Oslo som da het Christiania på den tiden. Denne kampen vant Christiania Footballclub.

Historie

Norges første landskamp var mot Sverige i 1908, dette var også Sveriges første landskamp. Her tapte Norge stort selv om de satte inn det første målet etter kun 45 sekunder med hele 13- 3. Denne kampen ble spilt i Gøteborg.Vi har utkjempet mange kamper mot Sverige etter dette med både seire og tap men neppe med så store forskjeller som den første kampen.Rundt fire år senere deltok Norge for første gangen i OL, det ble ikke akkurat noen suksess.Det som er det største tapet under landskamper er mot Danmark i 1917, der tapte Norge hele 12- 0. Dette er fortsatt det største tapet det Norske landslaget har. Norge tok en liten revansj året etter da de slo Danmark 3- 1 på hjemmebane, en liten trøst ble det jo.Norges landslag både på herresiden og damesiden har vist gode resultater i noen av de forskjellige kampene i EM, VM og OL. Men de er ikke stabilt gode, det kommer mye av att vi jo tross alt er ett lite land med få innbygger. Da får man ikke så mange spillere og velge mellom i forhold til andre land som har mange ganger vår befolkning.

Norges Fotballforbund

Norges Fotballforbund

Det var de tre lagene Grane, Spring og Lyn som satte seg ned og diskuterte om det kunne la seg gjøre å danne ett felles fotballforbund. Det var på invitasjon i fra Lyn at dette møtet ble til. Av de 14 som var med på møtet ble det vedtatt med ni mot 5 stemmer og etablere forbundet som da fikk navnet Norsk Fotboldforbund. Dette navnet ble endret etter åtte år til dagens navn.I dag er det nesten 1800 klubber som er med i forbundet med nesten 350 000 spillere. I tillegg er det 250 såkalte kvalitetsklubber i forbundet Det er nesten 14500 herre lag og rundt 6000 kvinnelag. Nesten 11 000 barnelag, litt over 6 500 ungdomslag og nesten 3000 andre voksen lag. En stor organisasjon i dag dette.Totalt i Norge har det også blitt satt opp hele 61 fotballbaner som er spredt rundt omkring i landet.

Comments are closed.