Minicross for de minste

«Man skal tidlig krøkes» er det noe som heter, og dette gjelder også innenfor Motocross. I de fleste idretter gjelder det jo å starte tidlig, for å kunne nå toppen eller bli veldig god.

For barn er det å ha det moro, minst like viktig som det å konkurrere. Det er viktig at det er slik, hvis ikke mister barnet gleden og motivasjonen med det som bedrives. Jeg selv var ikke med på så mye organisert idrett, men holdt meg aktiv med venner sommer som vinter. Men tidene har forandret seg, i dag er det mye organisert idrett for barn og ungdom. Motocross for 5-åringer har vært lovlig i Norge siden 2005. Her kommer litt mer av hva som kreves, for å kunne starte opp.

Minicross for de minste

5-12 åringer

5-12 åringer

Det er en del som reagerer på at 5-åringer kan kjøre motorsykkel, men dette er en sport som ble lovlig allerede i 2005. Alts skjer i trygge omgivelser, og så klart med det som finnes av verneutstyr. Det at det er voksne tilstede hele tiden, sier seg vel kanskje selv. Minicross er altså betegnelsen for motocross for barn, det er ikke bare 2-hjulinger som faller inn under mini crossere, men også 4-hjulinger og minisnøscootere.

 

Norges Motorsportforbund

Siden minicross er en barneidrett, på samme måte som andre idretter – er de medlemmer av Norges Idrettsforbund, gjennom særforbundet Norges Motorsportforbund.

Ta med den håpefulle på banen

Både foreldre og ikke minst barnet selv, har utbytte av å ta seg en tur på banen for å avklare litt hva minicross går ut på. Det er sikkert en del som har erfaring og innblikk i minicross allerede, men å oppsøke den lokale klubben er uansett å anbefale.

Banen er nesten som en hvilken som helst motocrossbane, den har alt men ikke hopp. Det kommer først etter fylte 12 år, da kan man gå over på motocross.

Medlemskap

Om barnet og foresatt bestemmer seg for å starte opp med minicross, må det tegnes medlemskap i den aktuelle klubben. Barnet selv får et juniormedlemskap, mens mor eller far må tegne familiemedlemskap.

Barnet vil da få en utøverlisens, som også betyr ulykkesforsikring under trening og konkurranser.

Hva kreves for å komme i gang?

  • Godkjent crossykkel
  • Lisens for motocross
  • Treningsavgift og medlemskap i en motorsportsklubb
  • Kjøre utstyr (kommer tilbake til dette senere)
  • Bane godkjent av Norges Motorsportforbund

Rask læringskurve

Som så mye annet, vil barnet ta dette ganske raskt. De er egentlig klare for minicross, så snart de behersker en vanlig tråsykkel uten bruk av støttehjul. Det som skiller barnesyklene fra en voksensykkel, er i hovedsak størrelsen, maksimal hastighet på 40 kilometer i timen, og automatgir. Motorstørrelsen er på 50-65 ccm.

Etter en dag på banen, er selve kjøringen i boks for junior. Men husk at det er viktig, at barnet behersker tråsykkel før man kaster seg over minicross. Dette har med balanse å gjøre, samt litt grunnleggende med styring og bremsing av sykkelen. Det er jo egentlig mye likt en tråsykkel, men man slipper å tråkke selv.

Comments are closed.