Litt mer fra Australia

Fotballen i Australia er som omtrent resten av verden vokst seg stor, både den vanlige fotballen og Aussie rules fotball. Selv om rugby varianten foreløpig er den største ligger ikke den vanlige fotballen langt etter når det gjelder tilskuere.

Litt mer fra Australia

Aussie rules fotballen ble til i Australia i 1858 og den første kampen ble spilt senere samme året. De to første lagene som spilte var da Melbourne Grammar School og Scotch College bare tre dager etter Melbourne Football Club ble etablert.

Fotball

Det gikk litt over 100 år før den vanlige fotballen ble organisert i Australia, først i 1961 ble Australias Fotballforbund etablert og ble med i FIFA to år senere.Men selv om de ikke var så godt organiser ble det spilt landskamper før den tid, først i 1966 ble de med på VM men klarte ikke kvalifiseringen. Det gikk enda åtte år til før de for første gang klarte kvalifiseringen, men ble slått ut i gruppespillet. Kvaliteten på landslaget har variert mye, flere år har de ikke klart kvalifiseringen og de gangene de har klart det har de ganske fort blitt utslått.

Lag

Med ett så stort område som Australia er så finnes er det mange forskjellige fotballag og det er ganske mange forskjellige ligaer som spilles.Disse er delt opp i grupper som Northern Territory, Central Zone, Southern Zone, Western Australia og Queensland. Men sine egne ligaer under hver av distriktene blir det veldig mange kamper i løpet av året.

League

Den største ligaen er A League hvor det er ni lag med i, så kommer W League som har med åtte lag.Så har man National Premier Leagues ACT, NPL NSW 1 ogSydney Amateur Football League som er noen av de store ligaene.I A League eller Hyundai A League som det nå kalles er de åtte lagene i fra Sydney, Brisbane, Perth, Adelaide, Melbourne, Gosford, Wellington og Newcastle.Denne ligaen ble etablert i 2005 og det er i dag Brisbane Roar som foreløpig er regjerende mester.

Kvinnelandslaget

Kvinnelandslaget

Historien sier at kvinnene spilte fotball allerede i starten av 1900 tallet i Australia. Latrobe Ladies Team Ble stiftet så tidlig som i 1921, så det virker ut som kvinnene spilte vanlig fotball før herrene i Australia. Det var nok mest vanlig med Aussie rules rugby som herrene spilte på den tiden. Det var Dr Lee McGowan som sto bak oppdagelsen som han gjorde i ett gammelt klubbhus inne på skole området til Queensland University of Technology.Han fant også bevis og bilder av flere kamper mellom kvinnelag, bilder i fra da North Brisbane Reds slo South Brisbane Blues med to mål. Disse kvinnene ble ikke godtatt av fotballforbundene, de mente at de burde bannlyses i fra denne idretten. Kvinnene ble da borte i fra fotballen en del år men i 1960 startet de opp med å organisere lag og kamper igjen og Australias National League ble startet opp i 1978. Kvinne landslaget har kvalifisert seg til VM i alle runder uten den første, så det vil si at kvinnelandslaget er mye bedre en herre landslaget.

Comments are closed.