Kvinnelandslaget i fotball

Kvinnelandslaget i fotball

Fotball har blitt mange lands nasjonalsport som trekker til seg ett veldig stort publikum. Her er det store variasjoner på de forskjellige ligaene som finnes der ute, for de øverste ligaene er det også utrolig mye penger involvert. Kjøp og salg av spillere har nådd helt utrolige summer og man kan jo lure på hvor det sportslige har blitt av underveis. Det er jo ikke tvil om at det er herrefotballen som er mest populær men kvinnene kommer sakte men sikkert etter.

Starten

kvinne fotball

Det tok noen år før Norge fikk sitt første landslag i kvinne fotball, den første kampen de spilte var ikke før i 1978. Det var mye senere enn de andre landene i Europa, men Norge hadde spilt noen uoffisielle kamper før den tid. Det var stor skepsis i de fleste landene angående kvinnefotballen, også i Norge da i Norges Fotballforbund så man ikke behovet for denne kvinne idretten. Dette endret seg sakte når man startet opp Norway Cup på 70 tallet og det var mange jentelag som hadde meldt seg på. Sammen arbeidet mellom Norway Cup og avisen Dagbladet som var veldig aktiv med og fremme kvinnefotballen medvirket til at vi så fikk ett kvinnelandslag etter hvert.

kvinne fotball

Ansvarlig trener for det første landslaget ble Per Pettersen og den første kampen ble en landskamp mot Sverige hvor vi dessverre tapte 1-2. Dette var en Nordisk mesterskap hvor også Danmark og Finland var med, det ble dessverre tap i de to kampene også. Starten var ikke lett for laget, året etter ble det samme skjebne i mesterskapet, men de utviklet seg i riktig retning og ble stadig bedre og bedre. Norges første seier ble da mot Nord Irland som de vant 4-1, det var nok ett stort løft for laget med en solid seier til slutt.

kvinne fotball

Med stadig forbedring slo de også England, Sveits og Frankrike, det ble også uavgjort mot Sverige og Danmark. Det ble trener bytte i 1983, da tok Erik Hokstad over og laget fortsatte med å prestere bedre og bedre. Landslaget hadde tore problemer hver gang mot Sverige, Sverigekomplekset kalte man det for de gikk på atter en smell og tapte hele 5-0. Men i 1987 løsnet det noe for kvinnene, de klarte å kvalifisere seg til EM og de slo da Danmark for første gang. De klarte seg godt under denne turneringen og spilte da sin første offisielle finale, det var da mot Sverige og for første gang vant de over Svenskene, og dermed vant de hele turneringen.I de første årene kvinnene fikk spille landskamper ble det holdt EM hvert år og i 1989 klarte de igjen og komme til finalen men da ble de slått av Tyskland og måtte da nøye seg med sølvmedaljen. Men godt prestert det og da. De fikk igjen en ny trener i 1990, det var da Even Pellerud som fikk ansvaret for laget. Igjen ble det ett kraftig løft for laget og de klarte seg veldig godt under både EM og under VM. Så utviklingen gikk absolutt den riktige veien.

Comments are closed.