Fotball

Det som er den største sporten i verden er fotball, og fra sin spede start til i dag har denne sporten blitt en del av utrolig mange menneskers liv.

Veldig mange bruker utrolig mye tid og penger på og følge akkurat sitt favorittlag. Det kan jo gå utover både familielivet og jobben for de mest ivrige. Fotballen har også virkelig tatt av når det gjelder det økonomiske rundt fotballen. Spillerne blir jo solgt til andre klubber for svimlende summer og de gode spillerne tjener utrolig mye penger.

Fotballens historie

Fotballens historie

Det er en god del forskjellige varianter innen fotballen, den vanlige som vi er kjent med her hjemme, Amerikansk fotball, Australia rules fotball og rugby er noen av dem.Det som har blitt godkjent av FIFA som de første fotball kampene er den Kinesiske varianten som kalles Cuju.Dette stammer i fra tiden med Han dynastiet og Qin dynastiet så dette er jo virkelig ett gammelt spill.Japan hadde også en variant av fotballen, det var Kemari som ble til i Asuka perioden. Til Europa kom fotballen under Antikkens Hellas sin tid, det var da Romerne som spilte en form for fotball. Muligens inspirert av de Asiatiske ballspillene.Romernes spill kan minnet mye om dagens variant av rugby og ble kalt Episkyros.Denne formen av fotballen er også blitt godkjent av FIFA som en tidlig utgave av spillet. Flere av disse fotballvariantene var variasjonene store, kom jo litt an på opphavs stedet. Flere typer spill kan minne om dagens spill mens andre igjen var det om å gjøre at ballen aldri skulle berøre bakken. De hadde det nok like morsomt den gangen både spillerne og publikum.

Nåtidens fotball

Nåtidens fotball

I det som kalles det moderne Europa ble fotballen tidlig en populær sport som stadig spredte seg utover hele Europa. Men det var nok i England den tok mest av, der er jo fotballen i dag også noe av det mest viktige for veldig mange mennesker. Dette tidens fotball ble gjerne da kaldt Shrovetide fotball mens i Frankrike ble det kaldt La Soule. Den tidlige formen for fotball i England ble også kalt Medivan fotball, her var det ingen faste lag men det var da innbyggerne i gjerne nabobyer som konkurrerte mot hverandre. Dette spillet foregikk ikke på en bane men i fra by til by. Spillet startet vanligvis ett sted mellom byene og man skulle få ballen til motstandernes by og da gjerne til kirken som da var målet.Dette var nok en riktig kaotisk form for fotball med mange skader, var ikke mange regler som gjaldt på den tiden.Utviklingen gikk sin gang og dagens fotball med dagens regelverk kom til men det var enkelte krefter som også prøvde og forby denne ballsporten. Men når vi ser i dag hvordan utviklingen har vært ble det nok ingen stor suksess for disse motstanderne. I dagens fotball har man fått mange forskjellige ligaer, nasjonale og internasjonale hvor det er involvert enorme summer med penger i premier og prestisje.Sponsor penger er også en stor inntekt for spillerne og klubbene, så er man en god spiller har man neppe noen økonomiske problemer.

Comments are closed.