Fotball rundt omkring i verden

Fotball rundt omkring i verden

Fotballen finner man stort sett overalt hvor man ferdes rundt omkring i verden, den har vokst seg enormt stor. Det har igjen medført til at det har kommet mange forskjellige forbund som organiserer fotballen. Det er det meste i fra lokale serier og opp til verdens mesterskap. Alle ligger under FIFA som ble opprettet i starten av 1900 tallet, det er seks fotball forbund under dem som styrer i verdensdelene.

Forbund

Fifa Wolrd EA sports

Disse seks forbundene er AFC det asiatiske fotballforbundet, CAF som er det afrikanske fotballforbundet, CONCACAF som er det nord og mellomamerikanske fotballforbundet, CONMEBOL som er det søramerikanske fotballforbundet, OFC som er Oseanias fotballforbund og UEFA som da er det europeiske fotballforbundet.Under AFC har man fem større cuper og ligaer, det er AFC Asian Cup, AFC Asian Woman`s Cup, AFC Champions League, AFC Cupen og AFC Challenge Cup.AFC Asian Cup ble første gang offisielt spilt i 1956 og som i Europa er det hvert fjerde år denne cupen spilles. I denne cupen er det Japan som har vunnet flest ganger, fire ganger har det blitt. På en delt andreplass ligger Saudi Arabia og Iran med tre ganger hver.Selv o Australia ikke ligger i Asia deltar de på denne turneringen.AFC Asian Woman`s Cup startet opp i 1975 som blir holdt enten annen hvert år eller hvert tredje år. Her er det Kinas kvinner som er overlegent mestvinnende med åtte ganger, på delt andre plass finner vi Taiwan og Nord Korea med tre ganger hver seg.

AFC Champions League

AFC Champions League startet opp i 1967 og blir spilt hvert år.Det er de 32 beste lagene som spiller i den nasjonale ligaen som er med på denne cupen. Opplegget rundt cupen ble en god del endret i 2002 da de slo sammen flere mindre cuper. Den som har flest titler her er Sør-Korea med tre seire og er regjerende mester for øyeblikket.

CAF

Det Afrikanske forbundet CAF ble etablert i 1957 og har i dag 55 medlemsland som er med.Her blir det spilt Afrikamesterskap både for menn og for kvinner, Afrikas Champions League, CAF Confederation Cup, CECAFA Cup og Super Cup.Afrikamesterskap for menn startet opp i 1957 og går hvert andre år, I denne serien er det Egypt som leder med syv seire med Kamerun og Ghana med henholdsvis fem og fire seire.Kvinnenes mesterskap startet ikke opp før i 1991, her er det Nigerias kvinnelandslag som er en overlegen vinner. De har vunnet hele 11 ganger av 12 mulige, det har blitt en seier på Ekvatorial Guinea.Her kan de også kvalifisere seg til VM spill.

Afrikas Champions League

Afrikas Champions League

I Afrikas Champions League er det topplagene i Afrika som deltar, og de kan videre kvalifisere seg til VM i fotball for klubblag.Denne ligaen startet opp i 1964 og den holdes hvert år.Det klubblaget som har vunnet flest ganger her er AL Ahly SC i fra Egypt, de har vunnet åtte ganger men Zamalek SC også i fra Egypt ligger på andreplassen med fem seire.Totalt etter land leder Egypt med 14 seire mens DR Kongo på andreplass har fem seire.

Comments are closed.