Fotball i Europa

Fotballen i Europa har også mange forskjellige ligaer som spilles med jevne mellomrom.

Europamesterskapet i fotball blir holdt hvert år og Union of European Football Association holder flere store serier. FIFA eller Federasjon Internasjonale de Football Association er den organisasjonen som styrer fotballen for 211 nasjonale fotballforbund. I Asia er det Asian Football Confederation AFC som ble grunnlagt i 1954 som styrer den verdensdelen. For Afrika er det Confederation Afrikan de Football CAF, det ble stiftet i 1957.

UEFA

UEFA ble stiftet i 1954 og hoved kontoret ligger i byen Nyon som ligger i Sveits.Forbundet har 55 land som er med, av disse landene har de med også 48 aktive kvinnelandslag.Men det er ikke bare Europeiske land som er med her, man finner land som Armenia, Aserbajdsjan, Israel, Georgia, Kypros og Kasakhstan samt Russland og Tyrkia som ligger i både Europa og Asia.

UEFA

Europa mesterskapet blir avholdt hvert fjerde år av UEFA, det har de gjort siden i slutten av 60 tallet.Da het turneringen Den Europeiske Nasjonalcupen og det var Henri Delaunay som var opphavsmannen bak denne turneringen.De første gangene var det rent cupformat som ble brukt, der de fire beste møttes til semifinale og så til finalen. Dette har blitt endret først til og få med åtte lag i sluttspillet for så til og bli 16 og til sist dagens 24 lag som får bli med til sluttspillet. Her har ikke det Norske landslaget gjort det noe spesielt bra, kun ett sluttspill har de hvert med på og det var i 2000.Det er Tyskland som overlegent leder medaljekampen her, de har tre gull, tre sølv og tre Bronser. Spania på en andre plass med tre gull og en sølv mens Frankrike på tredjeplassen har to gull, en sølv og en bronse.

Kvinnene

Kvinnene

Den første runden for kvinnene foregikk i 1984 og det ble avholdt annethvert år. Etter 1997 ble det avholdt hvert fjerde år, det samme som herrene.Det hadde blitt avholdt en del uoffisielle turneringer med kun noen få lag i en del før den tiden. Når så UEFA Womans Championship arrangerte den første turneringen i 1984 økt andelen lag betraktelig men det var fortsatt under halvparten av landene som var med i UEFA som stilte med kvinnelandslag. Da VM ble offisielt startet opp ble det bestemt at kvalifiseringen skulle basere seg på resultatene under EM, dette ble gjort i de to første VM rundene.Man endret noe på reglene og klasset lagete til klasse A og klasse B. Lag i fra B klassen kunne ikke kvalifisere seg til VM med de kunne rykke opp i klasse A for så og forsøke og kvalifisere seg til VM runden.Når man ser på medalje statistikken for kvinnefotballen må man bøye seg i støvet, for de har gjort det veldig bra i EM sammenheng. Herrene er ikke med på lista engang mens damene ligger på andreplass med to gull, fire sølv og tre bronser. Også her leder Tyskland med sine hele åtte gull mens Sverige ligger på tredjeplassen med en gull, tre sølv og fire bronser.

Comments are closed.