Fotball i Canada

Idretter som fotball har blitt utrolig populært over hele verden og man finner mennesker som spiller fotball over hele verden. De fleste land har jo sine egne ligaer som det spilles i og de har også da gjerne ett landslag som skal representere landet i internasjonale stevner. Dette gjelder hovedsakelige herrene men det har i de siste årene også kommet til landslag for kvinnene også, og bra er jo det. Men det er jo noen land som kvinnene ikke får slippe til, dette er jo på grunn av religiøse forhold.

Fotball i Canada
Fotball i Canada

Landslaget i Canada

Canadas herre landslag har en lang historie, allerede i 1885 spilte de sin første landskamp som da var i mot USA. Debuten ble bra for de slo USA med 1- 0. Den neste store seieren var under sommer OL som gikk i 1904 selv om det da ikke var offisielt med i OL programmet ble det holdt en oppvisnings turnering hvor Canadas herrelag vant.

Det nasjonale Canadiske fotballforbundet ble så etablert i 1912 og det var da en sammenslåing av flere ulike forbund i Canada på den tiden. I dag er de også medlemmer i Concacaf og FIFA. Landslaget stilte ikke regelmessig opp på landskamper som de fleste andre nasjoner, det gikk gjerne flere år i mellom landskampene frem til 70 tallet. I dag stiller de som regel opp regelmessig men det er vel ikke akkurat noe topplag de har, de har kommet seg videre til sluttspill noen ganger og vunnet noen ganger men det er mange tap underveis så langt for dem.

Kvinnelandslaget

Som kjent kom kvinne fotballen sent inn i de forskjellige fotballforbundene, Canadas kvinne landslag hadde sin første landskamp i 1986 hvor de tapte med ett mål. Kvinnelandslaget holder omtrent den samme kvaliteten som herrelaget med mange gode plasseringer i turneringer og cuper men ikke med den helt store seiersrekken så langt.

Canadas rugby

En annen variant av fotballen som Canada også har er rugby som har en enda lengre historie enn fotballen der. Allerede i 1874 spilte de sin første landskamp under det Nord Amerikanske stevnet. Den Canadiske Rugby Football Union ble etablert 10 år senere og idretten er den eldste idretten i Nord Amerika. Den Canadiske varianten av rugby ligner mye på den Australske varianten og er ganske ulike den Amerikanske varianten med regler og utstyr. Her er det lov til mye mere kroppskontakt og det er ett skikkelig tøft spill med veldig lite kroppsbeskyttelse på spillerne. Til sammenligning med den Norske rugbyen som følger den Amerikanske stilen er spillet ganske forskjellig. Canadas herrelandslag holder seg sånn noenlunde midt på rankinglistene listene og i verdens sammenheng ligger de på en 22 plass så langt av 30 nasjoner som er med.

Canadas rugby
Canadas rugby

Kvinnelandslaget

Kvinnelandslaget i rugby hadde sin debut så sent som i 2009 så det er ett ferskt lag som så langt ikke har spilt så mange kamper enda. I det første sommer OL de deltok i klarte damene en bronse medalje, godt gjort av ett så ferskt lag. De har vunnet Panamerikanske leker en gang og har flere gode plasseringer så langt.

Comments are closed.