Fotball i Australia

Fotballsporten har spredt seg rundt omkring i verden med en utrolig fart. Denne populære sporten har fått innvirkning på mange mennesker både i miljøet og blant folk flest. Summene som man snakker om i dag innen fotballen er jo enorme, til å begynne med var det jo mest for moro og man spilte jo på fritiden. Overgangs summer for spillere og trenere har nådd enorme summer. I Australsk fotball er det intet unntak.

Aussie rules

Aussie rules

Som i Amerika har man i Australia to typer fotball som er vanlig, det er rugby varianten og den vanlige fotballen vi kjenner mest til.Det er vel rugby varianten som er mest populær der, den minner litt om den vanlige rugbyen men det er en del andre regler som gjelder med Aussie rules.

I motsetning til de andre variantene innen rugby har man ikke mye beskyttelses utstyr på seg, noe som jo selvfølgelig medfører til en del skader.Det er jo mye hard fysisk kontakt og stor fart, en virkelig krevende fotballtype dette.

Ballen

Ballen

Ballen er også noe forskjellig i fra de andre variantene, den er noe større en den de bruker i Amerika men noe mindre en den som brukes i rugby League.Det var blæren i fra gris som ble brukt på de første ballene og formen da var litt mere rund en i dagens baller.Det ble lagt lær på utsiden av blæren som da gjorde formen til den var, i dag er jo blæren skiftet ut med gummi. I tiden efter de første ballene har de stadig utviklet bedre stoffer og de har endret formen for å tilpasse den bedre til spillet. Ballen er lagd for at den skal sparkes eller slås, i Aussie rules er det ikke lov og kaste ballen.

Regler

Regler

Det som kalles hand pass her er når man bokser ballen videre til sine medspillere. Når en spiller har ballen kan han takles i fra knær og opp til skuldre, det er også lov til og holde i trøya som er lagd av spesielt sterkt stoff.Dette ser vi jo ofte i den vanlige fotballen også men da blir det jo frispark. En spiller som blir taklet kastes gjerne ned i bakken og holdes fast, da gjelder det så fort som mulig og få ballen videre hvis ikke får den som takles frispark .

Da gjelder det å sparke godt, jo nærmere målområdet til motstanderne dess bedre. Lag kammeratenes oppgave er å beskytte den som har ballen mest mulig. Her er det da lov og bruke skuldre for og dytte unna motstanderne og for å beskytte seg selv. Mark er ett viktig element i spillet, det er når man klarer å gripe ballen etter ett spark på over 15 meter uten og ha vært i kontakt med noen får man en mark. Da får man ett frispark og kan da sparke ballen uten at motstanderne kan angripe, dette har jo medført i mange ganske rare luftdueller.

For det er lov og bruke de andre spillerne som hjelpemiddel for og komme høyt opp og kunne gripe ballen. Ikke rart det er mange skader i dette spillet.

Comments are closed.