Fotball i Asia

Fotball i Asia er ikke så mye annerledes enn fotball i Europa, men det er likevel naturlig å ta for seg den mulige skilnaden som er til stedet. Det er ingen som hever øyenbrynene når vi sier Amerikansk eller Kanadisk Fotball.

Asia med sine nesten 5 milliarder innbyggere har likevel mange måter å tolke fotballen på, som vi skal se på her. Men når vi snakker om den generelle fotballen, slik vi kjenner den i Norge, er også den på fremmarsj i dette enorme kontinentet. Asia har flere ganger hatt lag med i VM, og til og med kvinnefotball er populært i enkelte deler av Asia.

Landslagene organiseres under AFC, som igjen er medlem av FIFA. Land som Australia kvalifiserer seg i store mesterskap via det asiatiske uttaket. Samtidig som Europa har sitt eget mesterskap, har Asian Cup tatt tilskuerne med storm.. Det er land som Sør-Korea, Japan, Saudi-Arabia og Australia som hevder seg best her og VM. I likhet med Europa, har også Asia sin egen Champions League. Det har blitt arrangert siden 2002, og siste vinner var Al-Hilal Saudi FC. Lag fra Sør-Korea som Seoul og Japan, som Kashima Antlers har vunnet flere ganger hver.

Seriefotball i Asia

Klubbfotball krever at seriene er organiserte, og flere og flere land klarer å sette opp systemer for dette. India har lenge hatt et uorganisert system, men i dag er alt mye bedre. Lag som Mumbai og Chennaliyn er store, og til og med vår egen John Arne Riise har prøvd seg i ligaen.

Til og med Laos har egen fotballrunde hver uke, og følger man med kan man både finne skandinaver og europeere her. De største ligaene i Asia er likevel kanskje den Japanske og Sørkoreanske. Her er spillerne like store helter som ellers i verden. Dessuten spiller en rekke europeere og sør-amerikanere her. Kina er verdens største land målt i innbyggere, og de har også fått øyene opp for fotball. Her imponerer lag som Guangzhou Evergrande og Liaoning FC folk fra hele kontinentet.

Andre varianter av fotball i Asia

Fotballen er universell, som regel er poenget å få ballen i mål. Men i Asia har man en rekke andre varianter av fotball som faktisk er mer populære enn fotball selv. Her skal vi ta en titt på noen av dem, så følg med. Fotballtennis eller som de lokale kaller det, Sepak Takraw, er en variant av fotball som kombinerer flere ferdigheter. Det kan være smart å studere idrett som volleyball og tennis nøye, for nå kombineres dem alle. Fotballtennis har faktisk sitt eget verdensmesterskap og siste vinner var Thailand. Man spiller på en bane som er rundt 14 meter lang og 6 meter bred, med ballnettet på 1,5 meter. Poengene fordeles likt som i volleyball, og det er tre spillere på hvert lag. Man skal forsøke å få ballen ned på motstanderlagets banehalvdel uten at ballen berører bakken på egen side. Det er spesielt såkalte brassespark som gjør sporten ellevill.

Andre varianter av fotball i Asia

Elefantfotball oppstod i India og landene rundt. Som en variasjon av polo, kunne man få elefantene til å spille ballen med hjelp av kommandoer og en god porsjon nøtter og bananer. I Nepal holdes en egen turnering hvert år og i India spilles en variant der mennene sitter på elefantene i en slags variant av polo. Om elefanten bruker snabelen, så er det helt greit.

Comments are closed.