Få frem talentene i fotball

Å være god i idrett handler om å ha talent, jobbe hardt og få den riktige støtte for å skape vekst. Dette er ikke enkel jobb, verken for talentet eller for klubben. Klubben bruker mye tid på å finne frem talentene og kultivere dem. Håpet er at spilleren vil bli en stjerne på banen. Dette vil gi laget mange seiere og potensielt en stor gevinst hvis spilleren kan selges til en annen klubb.

Arbeidet begynner ofte i de lavere divisjonene, så får spillerne sine store sjanser etter hvert i de øverste divisjonene. Arbeidet er risikofylt fordi klubben kan ende opp med å satse på feil spiller og det er ikke brått sikkert at de får så mye ut av arbeidet som forventet.

Rett kroppslig fokus

Det handler alltid om fokus, men det må være rett fokus. Et for ensidig fokus på styrketrening, vil gjøre overkroppen tung. Hardt fokus på trening av beina, kan føre til en for svak overkropp. Spillerne trenger derfor en trener som tenker helhetlig og legger opp treningsopplegg for å styrke individet.

En slik trener er, naturlig nok, ikke rimelig og ikke lett å finne. Klubbene må investere i trenerne og i det medisinske støtteapparatet for å støtte spillerne optimalt. En slik støtte vil fremme og forsterke spillerens naturlige talent og hjelpe å forebygge belastningsskader og andre skader.

Mentalt fokus

Det er ikke bare kroppen som må trenes. Å løpe ut på en fotballbane, mens publikum roper og heier, er ikke helt enkelt. Situasjonen setter spilleren under høyt press, noe de må lære seg å takle.

Derfor er det viktig å rette fokus mot tankeprosessene og sikre at spilleren får gode resultater på banen.

Mentalt fokus

Videre gjelder det å fremme lagfølelsen og sørge for at spilleren kan fungere i et lag. En spiller med en god høyrefot, må kunne støtte laget sitt og ikke bare vente på den perfekte pasningen. De største stjernene er de som ser på seg selv som et del av en større helhet.

Et lag består av flere forskjellige spillere som alle har sine primær posisjoner og oppgaver. Forsvarsspillere og midtbanespillere får gjerne mindre fokus enn spiss og keeper. Det er enklere å se resultatene av arbeidet til en spiss ettersom dette medfører mål og potensielt poeng enn de målgivende pasningene til midbanespillerne og forsvarspillerne.

Derfor mister mange spillere i slike posisjoner motet etter hvert. De gir seg og finner andre karriereveier. Lag som klarer å beholde disse spillerne vil i mange tilfeller blir rikt belønnet i form av både seier og ved at de kan selge spillerne for gode summer på overgangsmarkedet.

Praktisk erfaring

Trenere faller gjerne for fristelsen med å toppe laget. Å toppe laget betyr at bare de aller beste spillerne får lov til å spille de viktige kampene. Dette høres jo veldig bra ut. Laget vinner, får flere sponsorer og får vist frem sine viktigste talenter.

Praktisk erfaring

Ulempene med en slik taktikk er flere. Den største ulempen er at man skaper et sårbart lag. Sykdom eller skade hos en eller flere spillere vil tvinge treneren til å bruke spillere som er mindre erfaren.

Ved å spille sammen i en gruppe, vil spillerne venne seg til spillestilen til de andre på laget. Resultatet er at spilleren blir mindre fleksibel. En spiller uvant med å forholde seg til forskjellige spill-lister, er ikke spesielt attraktiv for talentspeidere.  Disse ser nemlig etter spillere som sømløst kan gli inn i et nytt lag og være en positiv forsterkning.

Forskning viser at det er nyttig for spillere å utfordre seg selv. Bli kjent med andre spillere og tilpasse seg deres stil. En slik spiller kan komme og dette er enkelt å forstå hvis man trekker paralleller til forskjellige spill slik som som kabal hvor man spiller alene eller tjue-ett hvor man spiller mot en giver. Å legge en kabal er mindre krevende enn å skulle forutse hva giveren vil gjøre. Motstanden må med andre ord være passende.

Norske spillere vs. utenlandske spillere

Å jakte på talenter i Norge er ikke enkelt. Nordmenn er gode til mye, men fotball lagene kan sjelden måle seg med de store Europeiske lagene. Teoriene rundt dette er mange. Flere av de norske lagene er like godt trent som de engelske eller tyske lagene. De bruker gjerne samme metoder, men får sjelden samme gode resultater som de utenlandske lagene.

Norske spillere vs. utenlandske spillere

Mange eksperter mener at forklaringen er det generelle nivået på fotballen i Norge. Utvikling skjer i møte med motstand. Hvis lagene bare møte jevngode lag hele tiden, så blir det vanskelig å heve seg et par hakk.

Spillerne trenger god motstand for å komme seg videre, og det får de ikke i Norge.

Et fåtall norske spillere blir oppdaget og får prøve seg i utlandet, men for å utvikle flere store talenter må nivået i ligaene økes. Hvordan dette skal gjøres er det vanskelig å si.

Å bruke penger og tid på å reise til utlandet for å spille mot bedre klubber er en mulighet, men dette koster penger. Fremtidens talentutvikling vil handle om å heve ligaene flere hakk.

Comments are closed.