Engelsk fotball

Fotballen er spredt over hele verden, med egne serier i landene og det har blitt ganske mange serier som går på land rundt i området.

Prestisje og penger er et stort jag for de involverte, og man må vise resultater for å kunne klare og holde seg på toppnivå. I England, som alle andre land, er det også slik. Og spillere både der og andre steder kjøpes og selges for enorme summer. Dette gjelder også til dels trenere, men ikke på samme måte som spillerne .

Starten

Starten

Fotballen kom tidlig til England, allerede på 1200 tallet var det forskjellige typer fotball der. Man startet med å organisere fotballen på 1800 tallet hvor det da ble spilt på de offentlige skolene. Det ble lagd ett nytt regelverk som de kalte Cambridge reglene i 1863 og forbundet The Football Association ble etablert.

Det tok ytterligere åtte år før de startet opp med det som er verdens eldste fotball turnering, FA cupen ble den kalt. Året etter spilte England sin første landskamp hvor motstanderen var Skottland og det var da i 1872.Fotballen ble etter hvert delt i to grupper i England, det var de profesjonelle lagene og de amatør lagene som da ble til. Den profesjonelle delen lagde da en egen serie, den het da Football League og ble etablert i 1888. Her var det da 12 lag som konkurrerte i serien.Fire år senere ble det også startet ett andredivisjons serie, her kom det stadig inn flere lag med tiden. Det var lag som Aston Villa, Sunderland, Manchester United, Liverpool og Newcastle United som startet i denne serien.Fotballen lå i ro under de fire årene den første verdenskrigen pågikk, i 1919 startet den opp igjen og begge divisjonene ble da utvidet til og ha med 22 lag hver.  Det ble også opprettet to nye divisjoner, det var Football League Third Divisjon South og Football League Third Divisjon North.Da den andre verdenskrigen startet sto fotballen stille igjen, det tok omtrent syv år før man kom i gang igjen.Det kom nye regler og nye divisjoner i tiden som fulgte, i 1960 startet de med Ligacupen. Dette var for at øke inntektene til toppklubbene som da igjen kunne forsterke lagene med nye spillere.

Den Engelske ligacupen

Den Engelske ligacupen

Ligacupen ble en fast årlig turnering som egentlig het English Football League Cup som startet samme året de opprettet ligaen.Den som vant i denne cupen ble også kvalifisert til å delta i Europaligaen som igjen ga store inntekter til klubben. Denne turneringen har gått under mange forskjellige navn, avhengig av hvem som sto som sponsoren for turneringen.Det laget som har vunnet mest i denne cupen er Liverpool, de har åtte seire og fire andreplasser. Nummer to er Manchester City med seks seire og en andreplass.Rett bak på tredje plass ligger Manchester United med fem seire og fire andreplasser.

Andre ligaer

For de halv proffe og amatørlagene er det lagd egne ligaer, FA Premier Reserve League, ungdomsligaene og en god del Sunday League og Five a side fotball.Man har også mange cuper i England hvert år som ikke går under de vanlige ligaene, så her er det fotball for alle.

Comments are closed.