Amerikansk fotball

Også i Amerika er fotballen en av de største innen sporten, her er det to former av fotballen som det gjelder. Det er det som kalles Amerikansk fotball som er den største av dem mens den vanlige fotballen vi kjenner går under Major League Soccer. Amerikansk fotball er en type fotball som minner om rugby, opphavet er i fra det samme som den fotballen og rugbyen vi kjenner mest til her i Europa.

Litt historie

Litt historie

Det har blitt sagt at det ble observert noen indianere som drev med ballspill som de kalte Pasuckquakkohowog som direkte oversatt betyr de samles for og spille fotball. Dette var allerede så tidlig som i 1620 men er ikke blitt dokumentert.

Den første dokumenterte fotballen der var ikke før i starten på 1800 tallet, det var universiteter og andre skoler som spilte en form fotball. Men her ble reglene endret hele tiden så det var ikke noe fast system over spillet.Det var først i starten på 1860 tallet at den første fotballklubben ble etablert, det var Oneida Foot Ball Club som holdt til i Boston. Høres mistenkelig ut som ett Skandinavisk lag dette.Dette ble den spede starten på den organiserte fotballen i Amerika, kamper ble spilt mellom de ulike universitetene med ganske like regler.Så i 1884 starte de opp American Football Association, de gjorde ett forsøk på og holde orden på reglene. Ingen lett jobb til å begynne med for det fantes mange ulike tolkninger av regelverket.

Major League Soccer

Major League Soccer

I 1913 ble den vanlige fotballen organisert i Amerika, det var da United States Soccer Federation ble til.De ble ganske snart godkjent som medlem av FIFA og man satte i gang med å organisere serier og cuper.Det har senere blitt opprettet fire proffserier, og disse er Major Leauge Soccer, National Woman`s Soccer League, North American Soccer League og United Soccer League.

Det har kommet til flere mindre serier etter hvert så det har vært en grei økning innen denne fotballformen i Amerika, men det er fortsatt den Amerikansk Fotball varianten som er størst.

Regler

Regler

Amerikansk fotball har regler som er ganske ulikt de andre formene av rugby, noe er dog likt.Utstyret spillerne har på seg er ganske unikt i fotball sammenheng, kan jo minne litt om polstringene til ishockey spillerne dette.

Her er det hjelm, skulder, bryst, rygg, lår, kne og halebein beskyttere samt susp, arm, hånd og mage beskyttelse. Dette har kommet av at det var i en periode mange dødsfall og alvorlige skader. Det var i starten på 1900 tallet att denne statistikken stadig økte og man måtte sette inn tiltak.Ballen er en oval lærball på rundt 400 gram og her kjempes det med å vinne terreng i fra motstanderne for å kunne score eller sette en tuchdown.Banen er rundt 110 meter lang og rundt 50 meter bred, den er delt opp i flere soner med yards linjer på hver side.Dette regelverket er ganske omfattende så det vil ta noe tid og sette seg inn i spillet for å forstå det.

Comments are closed.